Vad är en Effektmätare?

Effektmätare, även kallad Wattmätare, är ett mätinstrument som kan monteras på racercyklar eller mountainbikes. Det mäter i realtid hur mycket kraft benen pressar ner pedalerna med under cykelturen. Genom att hålla koll på hur mycket effekt man klarar att prestera på ett träningspass kan man förbättra sig på kort och lång sikt. Med effektmätare kan du lära dig hushålla med krafterna bättre (farthållningsstrategi), öka uthålligheten och överträffa både dig själv och andra. Upplev mer träningsglädje med bättre feedback och bättre träningsresultat och bli en bättre racingcyklist, mountainbiker eller triatlet.

Effektmätare vs. Pulsmätare

Att träna med effektmätare ger snabbare och exaktare information om din prestation jämfört med att mäta puls. Pulsen varierar med yttre faktorer, om du sovit dåligt, eller inte ätit ordentligt, men en watt är alltid en watt oavsett vilken dagsform du har. Effektmätaren ger information om exakt hur mycket man presterar just nu. Pulsen har en fördröjning som kan vara minuter från att du ökat eller minskat ansträngningen, effektmätaren ger utslag på sekunden.

Olika typer av effektmätare

Det finns olika typer av effektmätare för cykel, var och en med sina begränsningar och svagheter. Traditionella effektmätare ansluts någonstans i cykelns drivlina; pedal, vevarm, vevaxel eller bakre hjulnav. Pris för effektmätare startar typiskt på ca fem tusen SEK för bara en komponent, tex effektmätare för ena benet. Priset stiger snabbt om du vill mäta båda benen och du behöver dessutom en cykeldator för att redovisa data. Förutom hög prislapp, är det dessutom komplicerat att installera och kalibrera en traditionell mekanisk effektmätare, integrerad i cykelns transmission. Det blir mer eller mindre uteslutet att flytta dessa effektmätare mellan fler cyklar, det är helt enkelt för mycket jobb med det.

 

Arofly är marknadens lättaste effektmätaren med en vikt på endast 10 gram. Men kanske ännu viktigare den i särklass enklaste att installera och flytta mellan cyklar.

För amatörer, entusiaster och erfarna cyklister

Arofly's grundläggande idé är att erbjuda en effektmätare som är enkel att installera och använda till ett pris som är överkomligt för de flesta. Med Arofly blir det möjligt för fler att växla upp till träning med effektmätare och att förbättra sin cykling samtidigt som träning blir så mycket intressantare och roligare.

 

De flesta effektmätare på marknaden är för pedal, vevarm, vevaxel eller hjulnav och komplicerade att installera, kalibrera och att använda och priset är inte sällan mycket högt, vilket gör det svårt att motivera för många, även för dem som är intresserad av ny teknik för bättre träningsresultat.

Det här är Arofly

Cykeldata.

Arofly levererar cykeldata som ger information om; Effekt, Kadens, Fördelning av kraft höger/vänster ben, Hastighet, Stigning, Distans, höjd, lufttryck bakhjul. överföring via bluetooth eller ANT+ till Arofly cykeldator Elite eller X-Elite.  alternativt till cykeldator av annat märke med Arofly LINK (kompatibel med de flesta cykeldatorer)

Installation.

Extrem enkel installation, enkel att flytta mellan cyklar. Ingen kalibrering behövs. Gör-det-själv installation på några sekunder. Passar de flesta cyklar, kompatibel med både Presta & Schrader ventil.

Molndata.

Effekt, Kadens, Fördelning av kraft höger/vänster ben, hastighet, stigning, sträcka, höjd, lufttryck bakhjul