Gilla vår sida och få nyheter och erbjudanden i ditt Facebook flöde!

Mini PC - Stationär PC

Digital Signage, Ultra HD HTPC, Hem PC, Kontors-PC, Gaming, Surveillance, mm.

Mele mini PC 2018 baserad på Intel Gemini Lake  7:e generationen Core processor från Intel

Intel Mini PC

Konceptet Mini-PC har funnits på marknaden några år nu. Intel visade upp sin första idé till mini-PC på Intel Developers Forum 2005 och den ansågs vara ett svar på Apples Mac Mini.

Intel med dominerande inflytande på PC-branchen, levererar allt från processorer, chipset, kompletta moderkort, barebone och sin egen mini PC, NUC - "Next Unit of Computing". Den nya form factorn UCFF, Ultra Compact Form Factor, mäter 4 x 4 tum.

 

Intels mini PC utgör mer referens än utmärker sig som  och övriga PC tillverkare har sina egna ambitioner att överträffa eller särskilja sig på något sätt. Intel beskriver NUC som en kraftfull mini PC, designad för bländande underhållning, spel, digital signage och kontorsuppgifter.

7 generationer Mini PC

Från Intels första presentation av idén till en PC-version av Apples Mac mini, har det fram till och med 2017 lanserats 7 generationer plattformar för att bygga mini-PC. Under 2017 har vi på marknaden sett de mest uppdaterade mini-PC baserade på Apollo Lake och under första halvåret 2018 kommer vi se den nya generationen Gemini Lake mini PC

Tittar du på att investera i en mini PC är du förmodligen inte på jakt efter den absoluta muskel-maskinen i toppen av prestandaligan. Men eftersom prestanda utvecklas kontinuerligt får du från dagens generation mini PC i många fall bättre prestanda, om du byter ut en gamal stationära trotjänare till PC som har några år på nacken. Mini PC har som en bonus även låg energiförbrukning och kompakt format.

 

Användningsområdena är många, precis som för vanliga PC. Särskild lämpliga blir det kompakta formatet för Digital Signage PC och för HTPC. HTPC är en media-PC som ansluts till TV för att komplettera TV-utbudet med streamingtjänster, Play-kanaler, mm.

 

Gemini Lake Mini PC

Mele Mini PC med 7:e gen Intel Core

PC-tillverkaren Mele presenterade sin nya generation Windows mini PC  baserade på Intels Gemini Lake plattform. Leveranser beräknas börja under Q2, 2018.

Liksom Apollo Lake plattformen tillverkas Gemini Lake med 14nm teknologi, Apollo Lake med Goldmond Arkitektur och Gemini Lake med Goldmond Plus. Båda plattormarna har Gen 9 grafik, men Gemini Lake inkluderar stöd för 10-bit HEVC och VP9 avkodning, plus en funktion som hjälper till att göra skärmen tydlig i ljust sken, Local Adaptive Contrast Enhancement.

 

Prestandaskillnad mellan Gemini Lake och Apollo Lake är inte drastisk, men jämfört med en PC som bygger på tex Bay Trail, som släpptes för 4 år sedan, kan man förvänta sig en prestandaökning med 58 procent.

image

Läs mer

Montera mini PC VESA

Mele mini PC för montering i VESA 75 / 100 standard fästning bakpå TV-skärm

Mini PC i små kabinett kan monteras på baksidan av TV och bildskärmar med VESA fästning. Ett bekvämt sätt att hålla skrivbordsytan ren, eller ett sätt att gömma undan datorn. En funktion som är lika användbar när man använder mini PC för tex. Digital Signage (Digital Skyltning)

Lagring i mini PC

Konceptet mini PC rymmer olika fysiska format från en liten sticka som ansluts direkt i ett HDMI uttag till en PC som är byggd i ett litet ultra-kompakt kabinett. Den senare kategorin kan även erbjuda möjlighet att expandera lagring med SSD och hårddisk, beroende på vilken version av mini PC du tittar på. Det är viktigt att notera att Intels NUC och fristående PC-tillverkares specifikationer skiljer sig åt. Om du behöver ordentlig lagringskapacitet lokalt i din mini-PC bör du vara uppmärksam på specifikationen eftersom inte alla har inbyggt  stöd för SATA-diskar och SSD.

 

Digital Signage mini PC

Digital skyltning, Digital Signage, är en effektiv och snabbt växande metod att informera och marknadsföra med hjälp av digitala skärmar. Vi ser dem nästan överallt i offentliga miljöer såsom butiker, flygplatser, tågstationer och annan offentlig miljö.

Om man jämför digital skyltning med traditionell skyltar så är det framförallt vinster man gör när informationen ska uppdateras eller ändras.

Man kan använda mediaspelare eller mini PC för att driva de digitala skärmarna. En mini PC med anslutning till Internet kan enkel uppdateras och styras på distans, vilket gör den lämplig för digital signage.

Mele mini PC för digital signage

Mini PC som 4K HTPC

Ultra HD Home Theatre PC med mele Mini PC baserad på Intel Gemini Lake 7:e generationens Core processorer

Du kanske redan har en Ultra HD 4K TV och en kraftfull Gaming PC och är sugen på att streama 4K-filmer från någon av alla streamingtjänster som finns. De senaste åren har utbudet av legala TV-serier och filmer online verkligen exploderat. Netflix, HBO, Viaplay, Google Film, med flera. Och utbudet av 4K material växer, men kraven på din utrustning är olika från olika leverantörer.

 

Filmindustrin kämpar som vanligt emot utvecklingen och gör allt för att hålla 4K innehåll inlåst. Det innebär nya kopieringsskydd i utrusningen för att kunna ta emot materialet. Oavsett HDMI 2.0 eller inte så har äldre PC och tidiga 4K TV inte det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2!

Microsoft PlayReady 3.0 är ett hårdvarubasert DRM som kräver dedicerad avkodningshårdvara i antingen processorn eller grafikkortet.
HDCP 2.2 är innehållsskydd som krävs för att kunna ta emot 4K UHD material från streamingtjänster

Microsoft inkluderar PlayReady 3.0 i Windows 10 uppdatering. PlayReady 3.0 är ett hårdvarubaserat DRM (Digital Right Management) system som kräver dedicerad avkodnings-hårdvara, antingen i processorn (CPU) eller i grafikkortet. Systemet förhindrar att videoströmmen fångas av programvaror eller externa enheter för kopiering.

Vill du ta del av 4K innehåll finns det förutom HDMI 2.0 ytterligare en egenskap att hålla koll på. Utrustningen måste ha HDCP 2.2, ett innehållsskydd som krävs för att streamingtjänsterna ska leverera material i den högsta upplösningen. Det gäller såväl för TV som för mediaspelare eller HTPC-enheten.

Strömma 4K film

För att visa streamad 4K-film på TV måste både TV och den enhet, tex en Ultra HD HTPC, som tar emot och avkodar den digitala strömmen, ha HDMI 2.0 och HDCP 2.2.

 

Alla 4K TV som säljs idag har HDMI 2.0 och HDCP 2.2, men lång ifrån alla mediaboxar och PC har det. En PC är en generell enhet som kan köra massor av olika programvaror och för att garantera att hela miljön är säker mot piratkopiering krävs en hel del bitar på plats.

Även om all hårdvara uppfyller kraven, så måste även operativsystemet veta hur den ska hantera alla enheter och kunna övertyga streamingtjänsten att hela miljön är säker. Det görs via en DRM licens. I Windows har Microsoft PlayReady 3.0, som möter alla krav från filmindustrin och som ger klartecken till streamingtjänsten att systemet är säkert.

Mele Mini PC med HDMI 2.0 stöd för 4K@60fps och HDCP 2.2

Strömningstjänster som till exempel Netflix skickar ingen 4K upplösning om de inte är säkra på att mottagarenheten är säker. Det är de som är ytterst ansvariga för innehållet gentemot rättighetsinnehavaren och riskerar straff och böter annars. Om de inte är säker på att hårdvaran har skydd kommer det typiskt att skicka SD upplösning eller 720p, men inte 1080p och definitivt inte 4K UHD.

 

Hemmabio

Mele fläktlös Windows mini PC med låg energiförbrukning, HDMI 2.0, HDCP 2.2, 4K@60fps

Fläktlös mini PC

Kompakta Mele Mini-PC, UCFF, med expansionsmöjlighet och bra prestanda från Intel Apollo Lake (Goldmont) arkitektur. Låg energiförbrukning kombinerad med bra prestanda från prisvärd 4-kärnig Celeron (J3455), 1.5~2.3GHz. Kontors-PC, Hem-PC, HTPC och Digital Signage. En mini PC med HDMI 2.0 / HDCP 2.2 som klarar upplösningen Ultra HD 4K med 60fps.

image
image

Läs mer

Beställ

med Quad Core Intel Apollo Lake

Digilive AB

Press

Digilive AB is a private hold company, specialized in the go-to-market process for new products and brands.  We have extended experiance to work with high tech products in the early phase of product life cykle. More about it..